Hanoi dag 0

Jag har inte lyckats göra annat än att planera idag. Att läsa på om Hanoi är mest irriterande än något annat. Jag har försökt att få klarhet i vad jag vill göra i 10 dagar framöver. En hotellbokning på Cat Ba blev det i alla fall. Därifrån försöker jag mig på en båttur över åtminstone en natt vilket följs av några dagar till i Hanoi innan det blir en flygning till Chang Mai i Thailand.

Jag landade i Hanoi kl 05:30 med tåget. Jag lyckades faktiskt med att sova någon timme denna gång, hard beds var inga problem för mig. Det låter värre än vad det är. Det värsta var en mus som sprang omkring på golvet, men den gjorde sin visit kort.

Jag landade i alla fall och blev direkt uppraggad av en taxikille. Jag frågade vilket taxibolag han körde för men han svarade bara “no problem, metered taxi”. Aja, vi får väl se tänkte jag och körde på det. Kaos på tågstationen var det med taxis ändå. Det hade kunnat gå mycket värre än vad det gick.

Han körde en ny variant, han tog min väska och satte den i framsätet… och sen flyttade han fram sätet lite också, allt för att dölja mätaren. Jag pallade inte bråka så jag lät det gå. Men jag visste ju också vad han försökte med. Så när vi hade anlänt till mitt hotell visade det sig mycket riktigt ha varit en shady dude. 352.000 vnd ville han ha. En sådan resa brukar normalt kosta runt 100.000 så jag sa emot och pekade mot väskan så att han skulle förstå att jag visste vad han hade gjort. Han spelade bara dum och sa “Vietnamese dong, not dollar, cheap”. Jag svarade att jag vet det och att jag åkt mycket taxi. Jag sa att han bara skulle få halva och att jag brukar få betala just runt 100.000. Då började han inse att jag inte tänkte betala 350.000 och så sa han 200.000. Jag hade en 200.000 lapp i plånboken så det fick duga.

Myyyycket sånt fiffel är det tyvärr i Hanoi. Drygt måste det vara för nån som reser till Hanoi som första stopp.

Jag kom till hotellet och till min glädje hade jag fått mitt rum upograderat till en svit. “Lucky man” sa han och ja. Hela resan har jag haft bra tur :). Jag missade däremot frukosten men jag åt en cup noodle jag hade kvar.

image

image

image

Nu sitter jag på ett ställe rekommenderat av Lonley Planet. Tyvärr inte världens bästa. Highway 4, lite speciella drinkar finns det och maten är lite rolig. Men den sauterade grodan jag ville ha var slut. Samt fisken.

Det blev kyckling sauterad i mangosås eller liknande. Såsen var god. Till det en Highway 4 specialris..blandning. Torrt ris med lite grönsaker å småbitar av kyckling. Ölen var det bästa. En Saigon Export.

image

Jag blir mer och mer irriterad på boken. Den är bra på generell information, men när det gäller lite off beaten tracks (och då handlar det inte ens om mycket off beaten) då blir man mest bara förvirrad. Nästan som att de bara copy pasteat massa info. Kartorna är under all kritik och de är uppdelade ologiskt. Den stora karta man får över Hanoi och Ho Chi Minh var inte till mycket hjälp. Enda vettiga gången de hjälpt mig var då jag behövde peka ut något åt en person. Problemet med kartorna är att de är alldeles för generella och flera gator är inte ens med. Hoi An kartan var absolut sämst. Allt var fel där. Gator, sevärdheter m.m. Äeej det är tur att jag har TripAdvisor och GPS på mobilen istället.

TripAdvisor har nu pekat ut ett ballt fik med äggkaffe. Kl är 20, jag vet inte om det är öppet men jag kan reka i alla fall 😀 Annars tar jag bara en promenad runt sjön här och så får det bli ett ok avslut på denna långa planeringsdag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.